logo Viña Tarapacá meer dan 130 jaar passie voor uitzonderlijke wijnen
Viña Tarapacá
 
Wijnland Chili...

Viña Tarapacá
Rond het jaar 1600 werden de eerste wijngaarden in Maipo Valley aangelegd, het nu meest vooraanstaande wijngebied van Chili. In 1874 richt Don Francisco de Rojas y Salamanca het wijnhuis “Viña de Rojas” op.

Don Francisco beplantte zijn wijngaarden uitsluitend met speciaal geselecteerde wijnstokken die hij uit Frankrijk importeerde.
In 1932 verwierf Don Antonio Zavala de bodega en herdoopte het bedrijf “Zavala”.
Door echtscheiding kwam de wijngaard in bezit van mevrouw Zavala. Zij vernoemde de wijngaard naar haar advocaat en voormalig president van de Republiek Don Arturo Allesandri. Deze begenadigd advocaat droeg als bijnaam de Leeuw van Tarapacá. (Tarapacá is ook de naam van een stad in het noorden van Chili). Als dank voor het oplossen van alle problemen rondom haar scheiding is de wijngaard naar hem vernoemd: Vina Tarapacá Ex-Zavala.
 
wijnbladrechts01
 
wijnbladrechts02
wijnbladlinks01
wijnbladlinks02
huis
 
 
 
Tarapacá Estate
Op dit moment beslaat het Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha., waarvan 600 ha. wijngaarden en is eigendom van een Chileense Holding.

De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo'n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk.
De gehele vallei is dus eigendom van Viña Tarapacá, dat hier ook beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.

Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de "demonstratie winery" geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en nu een van de grootste wijnbedrijven van Chili.

Aardbeving
In Februari 2010 is Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.8. De infrastructuur is hierdoor behoorlijk beschadigd; bruggen en toegangswegen waren onbegaanbaar en dit maakte transport van druiven en wijn erg moeilijk.
Ook de Winery van Tarapaca is helaas zwaar getroffen. Men is hier desondanks enorm dankbaar dat zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan. De gevels en buitenmuren zijn gescheurd en deels ingestort en binnen in de cave heeft zich een catastrofe afgespeeld. De wijnmakers zagen de enorme RVS cuves domino gewijs omvallen en "als colablikjes verpletterd worden"
De fusie met San Pedro verliep tot aan deze ramp nog stroef maar nu hadden ze elkaars hulp hard nodig. De productie kwam met deze hulp dan ook weer snel op gang en Tarapacá is weer sterker dan ooit.
 
 
  foto van de Bodega - wijnkelder02
 
wijnbladrechts01
 
wijnbladrechts02
wijnbladlinks01
wijnbladlinks02
vinedo- de vallei